Относно Новата 5G Технология

Всичко свързано с компютрите, новини, хардуер, софтуер, проблеми, съвети ...
elz
Новак
Мнения: 1
Регистриран: 10.07.2019, 19:00

Относно Новата 5G Технология

Мнение от elz »

Здравейте,
Тъй като не съм запознат с тази материя и не знам как точно стоят нещата...,Бихте ли ми казали как стоят нещата с тзи нова технология и най-вече дали новата 5G технология на Huawei, зависи от Google? като актуализациите например? те минават ли през Google?
Дали има някой по компетентен тук, който може да ми отговори с точност? благодаря ви! :)

ПП, моля да ме извините ако не съм в правелният раздел.

Потребителски аватар
fallangel
Big Boss HardCore
Мнения: 1489
Регистриран: 06.09.2007, 08:12
Мишка: A4Tech Bloody R3
Ник в CS: fallangel
Местоположение: Бургас
Контакти:

Re: Относно Новата 5G Технология

Мнение от fallangel »

Здравей, намерих ти подходяща статия от която ще разбереш какво представлява 5G. Ще вмъкна само малко мое мнение. Google и Huawei нямат нищо общо що се отнася до мрежови технологии. 5G мрежата ще зависи изцяло от българските мобилни оператори.

Статията е копирана от digital.bg, а автора е Empower

Мобилната индустрия очаква мрежите от пето поколение – 5G да направят революция в мобилните технологии. Тъй като светът става все по-свързан, ние се нуждаем от мрежа, която ще подпомага развитието на технологиите за самоуправляващи се коли, виртуална реалност и Интернет на нещата (IoT).Според някои предварителни тестове 5G мрежите имат извънредно ниска латентност от 1 милисекунда (при 4G е около 50 ms), това е достатъчно, за да свалите 10 пълнометражни игрални филми само за секунда.Какво можем да очакваме от следващото поколение безжични мобилни технологии? От mirror.co ще ни разкажат всичко, което трябва да знаем за 5G.

Какво е 5G?
Буквата "G" в 3G, 4G и 5G означава „generation“ (поколение). Така 5G ще бъде петото поколение безжична мрежа. Все още обаче не са установени стандартите за 5G. Очаква се това да стане през 2019 година от Международния съюз по телекомуникации, клон на Организацията на обединените нации. Стандартите ще определят кои безжични технологии може да се нарекат „5G“, както и какви характеристики трябва да притежават.Като цяло обаче, 5G ще бъде в състояние да пренася повече данни, при по-високи скорости и също така ще може да преминава през препятствия, което увеличава обхвата.

Ще бъде ли 5G мрежата по-бърза от 4G?
Да, но точно колко по-бърза ще е ще зависи от това кой оператор използвате. Целта е 5G мрежите да осигуряват скорости от 20Gbps и 1 милисекунда латентност. Ако тези стойности бъдат достигнати, скоростта на сваляне ще бъде 40 пъти по-бърза от тази на 4G мрежите.В ерата на 5G ще бъдем в състояние да изтегляме файлове, да играем онлайн игри и да плащаме за неща само за миг. Качването на файлове в облака ще бъде толкова бързо, колкото съхраняването им на местно ниво.Новата мрежа ще бъде особено важна, когато става въпрос за успеха на интелигентните ни домове и автомобили които се управляват сами.

Ще донесе ли някакви други ползи?
5G мрежата има за цел да осигури до един милион връзки на квадратен километър. Това ще бъде от съществено значение, когато става въпрос за създаване на „Интелигентни градове“, тъй като ще може да се свържат милиони малки, с ниска консумация на енергия устройства, от светофари до мобилни устройства.Нашите домове също ще станат по-свързани. 5G мрежите ще бъдат в състояние да прехвърлят телевизионни предавания безпроблемно от едно устройство към друго. Намалената латентността в 5G мрежата ще гарантира, че самостоятелно управляващите се коли ще реагират мигновено на командите ни, като например да спрат.


Виртуалната реалност също ще стане по-достъпна. В момента, пропускателната способност на виртуалната реалност е почти 100 пъти по-висока, отколкото да играете на видео с висока резолюция.

Как работи 5G мрежата?
Мрежите от следващо поколение ще използват MIMO (multiple-input and multiple-output) технология и напреднала ICT инфраструктура, която използва набор от малки антени (като Wi-Fi рутери, вместо големите кули), които управляват всеки отделен поток от данни.На свой ред това ще направи цялата мрежа по-здрава. Всеки потребител се обслужва от отделна антена, което елиминира проблема със задръстването на разполагаемия радиочестотен спектър с много конкурентни устройства: всяка антена ще отговаря само за едно устройство. В миналото, препятствията и разстоянията създаваха проблеми за безжичната свързаност. Но някои компании вече са намерили решение и то е в така наречените „милиметрови вълни“.

Отговори